Πρωτομαγιά!

News YOUNG WRITERS CLUB

Η Πρωτομαγιά

…από τους μαθητές του Ε2

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Ρώσση

Σικάγο, 1η Μάη 1886

Πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, το 1886, η εργατική τάξη στις ΗΠΑ έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες για την καθιέρωση του 8ωρου, κάνοντας απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας.

  Σύνθημα: “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες                                                                                              ξεκούραση, οχτώ ώρες ύπνο”.


Η μεγάλη απεργία των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 είχε τραγική κατάληξη με θύματα και τιμωρία των υποκινητών της εξέγερσης.

Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης. Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σα μέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε – μέσα από νίκες και ήττες – σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Σύνθημα: “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ,  ξεκούραση, οχτώ ώρες ύπνο”.

Στην Ελλάδα…

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1893 (την Κυριακή 2 Μαΐου 1893) στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Διοργανωτής της ήταν ο Σταύρος Καλλέργης.

Πλαίσιο κειμένου:  Τα αιτήματα της συγκέντρωσης, που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα της εξέγερσης της επόμενης χρονιάς (1894), ήταν τα εξής :

Πρωτομαγιά: η γιορτή των λουλουδιών

Στην Ελλάδα, η Πρωτομαγιά είναι διπλή γιορτή, καθώς πέρα από εργατική απεργία είναι και η γιορτή των λουλουδιών!

Γι’ αυτό υποδεχόμαστε τον Μάιο με το παραδοσιακό μαγιάτικο στεφάνι!

Ως γιορτή της άνοιξης έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Ο μήνας Μάιος σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από την ρωμαϊκή θεότητα Μαία (Μάγια) που στα ελληνικά σημαίνει μητέρα και τροφός. Ήταν αφιερωμένος στον θεό Ερμή καθώς και στη θεά της γεωργίας Δήμητρα καθώς και στην κόρη της Περσεφόνη, αφού τον Μάιο έφευγε από τον Άδη και ερχόταν στη γη.Πλαίσιο κειμένου:  Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σημαίνει επίσης και τον “θάνατο” του χειμώνα και την “νίκη” του καλοκαιριού! Στην αρχαιότητα τα λουλούδια θεωρούνταν ως η ομορφιά των θεών και ότι φέρνουν δύναμη, ευτυχία και υγεία γι’ αυτό άλλωστε η μέρα αυτή δεν σταμάτησε πότε να γιορτάζεται!

Η Πρωτομαγιά στη μουσική

Οι μαθητές του Ε2 εμπνέονται!

Ακολουθεί η έκθεση ζωγραφικής και ορισμένες απόψεις τους σχετικές με την Πρωτομαγιά.

Όλγα Μ.

Φωτεινή Χ.