12 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα παιδιά του δρόμου

News ΓΟΝΕΙΣ

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε συναντήσει στο δρόμο παιδιά να ζητιανεύουν, να πουλούν χαρτομάντιλα έναντι μικρού αντιτίμου, παιδιά στα φανάρια, μόνα, περιπλανώμενα… Άλλες τόσες είναι και οι φορές που οι εικόνες αυτές μας προβληματίζουν, μας κάνουν να σκεφτόμαστε πώς μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά, υπό ποιες συνθήκες.

              Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του δρόμου καθιερώθηκε το 2011 με πρωτοβουλία του Consortium Street Children και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου.

              Ποια είναι όμως τα παιδιά του δρόμου; Πρόκειται για τα παιδιά εκείνα που είτε περιφέροντας στους δρόμους καταφεύγουν στην επαιτεία ως μέσο επιβίωσης, είτε είναι θύματα οικογενειακής εκμετάλλευσης μιας και οι ίδιοι τους οι γονείς τα εξαναγκάζουν στην επαιτεία.

              Στόχος της ημέρας είναι να φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα των παιδιών του δρόμου. Η σύμβαση που υιοθετήθηκε από τον Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του παιδιού με 54 άρθρα, αναφέρεται στα δικαιώματα επιβίωσης, ανάπτυξης και εξέλιξης, καθώς και προστασίας των παιδιών. Δυστυχώς, κανένα από τα παραπάνω δικαιώματα δεν έχουν τα παιδιά του δρόμου. Και πάνω απ’ όλα το δικαίωμα στην αγάπη και στην φροντίδα.

              Παιδιά που συναντάμε και στη χώρα μας, μεγαλώνουν δίπλα μας και δίπλα στα «δικά μας παιδιά» και είναι θύματα της δικής μας αδράνειας και αδιαφορίας. Οι βασικότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη τροφής και στέγης, η αδυναμία πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες, η αδυναμία τακτικής παρακολούθησης του σχολείου, η βία και η εγκληματικότητα. Στερούνται την παιδική τους ηλικία και ενηλικιώνονται πρόωρα, βιώνοντας συνθήκες εκμετάλλευσης. Συνθήκες που προδιαγράφουν ένα μέλλον περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού, ωθούμενα στην παραβατικότητα για να εξασφαλίσουν την επιβίωση.

              Ας αποτελέσει αυτή η μέρα το εφαλτήριο, ώστε κάθε κράτος να λάβει εκείνα τα αποτελεσματικά μέτρα ώστε αυτά τα παιδιά να ενταχθούν σε ένα υγιές περιβάλλον, όπου η στέγη, η τροφή, η ένδυση και η παιδεία θα τους παρέχονται ως κάτι αυτονόητο και δεδομένο.

              Ας αναλογιστούμε όμως κι εμείς ως γονείς, πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε πρακτικά αυτά τα παιδιά, όταν τυχαίνει να τα συναντάμε ή να τα βλέπουμε να τριγυρνούν στις γειτονιές μας.  

              Ας γίνουν τα χέρια μας μια μεγάλη αγκαλιά που θα προστατεύoυν ανεξαιρέτως όλα τα παιδιά του κόσμου…

Χρύσα Γιασλά