Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου – 3 Ιουνίου

HEALTHY MINDS OF EUROPE News Αθλητικές

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Ε2

Στις 12 Απριλίου 2018, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα, τη μακροζωία και την ευελιξία του ποδηλάτου, το οποίο χρησιμοποιείται για πάνω από δύο αιώνες. Τόνισε επίσης τα οφέλη του ως ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο, καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον και βιώσιμο μέσο μεταφοράς, προωθώντας την υγεία για όλους.

Μετακινήσου στην πόλη με ασφάλεια

Το ποδήλατο έχει γίνει βασικό μέσο μεταφοράς για πολλούς, αφού αποτελεί μια οικονομική λύση, για γρήγορες μετακινήσεις χωρίς το άγχος της κίνησης ή της αναζήτησης θέσης πάρκινγκ, ενώ η ποδηλασία αποδεδειγμένα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. — Ειδικά για τους ποδηλάτες το όριο ταχύτητας εντός πόλεων ορίζεται στα 20 χιλ./ώρα, η χρήση κράνους δεν είναι υποχρεωτική, ενώ τα ακόλουθα είναι τα βασικά πρόστιμα που αφορούν τους ποδηλάτες

Οι 12 κανόνες ασφάλειας του Ποδηλάτη

1) Να φοράς πάντα κράνος, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες .

2) Mην περνάς ποτέ με κόκκινο και μην τρέχεις υπερβολικά.

3) Mην παραβιάζεις τις προτεραιότητες.

4) Mην αλλάζεις πορεία απότομα.

5) Πάρτε καθρέφτη.

6) Φροντίζετε να έχετε φώτα στο ποδήλατο (και να δουλεύουν!).

7) Προσοχή στις πόρτες.

8) Πατάτε την κόρνα.

9) Οδηγείτε στο κέντρο της λωρίδας σας.

10) Mην προσπερνάτε ποτέ από δεξιά.

11) Mην οδηγείται στα πεζοδρόμια.

12) Ποτέ μα ποτέ μην οδηγείτε στο αντίθετο ρεύμα

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

TA ΥΠΕΡ

  • Το ποδήλατο είναι ένα εντελώς ανέξοδο μέσο! Τα μόνα χρήματα που διαθέτει ο ποδηλάτης είναι εκείνα της αρχικής αγοράς. Η μετέπειτα χρήση δεν απαιτεί καθόλου δαπάνες για καύσιμα, ενώ σπάνια χρειάζεται σέρβις. Επίσης, η μη κατανάλωση καυσίμων καθιστά το ποδήλατο ως το πιο φιλικό για το περιβάλλον μέσο μεταφοράς!
  • Η ποδηλασία είναι τρόπος γυμναστικής, και μάλιστα από τις πλέον αποτελεσματικές για την γράμμωση των ποδιών και για την καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Τα ποδήλατα κατέχουν περίοπτη θέση στις αίθουσες των γυμναστηρίων, ωστόσο η ποδηλασία σε εξωτερικό περιβάλλον είναι σίγουρα πιο ευχάριστη!

ΤΑ ΚΑΤΑ

  • Η ατμόσφαιρα του αστικού περιβάλλοντος είναι συχνά επιβαρυμένη από καυσαέρια, ιδιαίτερα στο κέντρο μιας πρωτεύουσας όπως η Αθήνα. Η έκθεση στους ρύπους λειτουργεί επιβαρυντικά για την υγεία και δεν είναι καλό να εκθέτουμε τον οργανισμό μας σε αυτούς, εκτός αν χρησιμοποιούμε κατάλληλη μάσκα προστασίας.
  • Οι δρόμοι της Αθήνας δεν είναι σχεδιασμένοι για ποδηλασία. Τουλάχιστον όχι σε όλες τις περιοχές της! Η πολεοδομική διάταξη λοιπόν ενέχει σοβαρή επικινδυνότητα για τους ποδηλάτες. Επιπλέον, οι οδηγοί δεν έχουν συνηθίσει να συνυπάρχουν με τα ποδήλατα, οπότε αυξάνεται ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

ΝΙΚΟΛΑΣ Λ.