Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2023

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ/ΔΡΑΣΕΙΣ

Άρθρο : Ευτυχία Κιοσέ (Δασκάλα)

Επιμέλεια: Σταύρος Κώστογλου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Από το 1966 και έπειτα διοργανώνονται διεθνείς καμπάνιες με σκοπό να τονιστεί η αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και η σημασία προώθησης της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Το σχολείο μας συμμετείχε στο φετινό εορτασμό της ημέρας, με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου όλη την εβδομάδα.

Την Παρασκευή 31/03 μας επισκέφθηκε η συγγραφέας κυρία Μαρία Χρυσικού η οποία μας βοήθησε να λύσουμε «Το μυστήριο των λυμένων κορδονιών». Πώς γίνεται και τα κορδόνια μας λύνονται συνεχώς; Είναι τυχαίο ή μήπως υπάρχει κάποιο μικρό ξωτικό που τρυπώνει στα παπούτσια μας και βάζει το χεράκι του;

Γνωρίσαμε τον Φιόγκο Λυτό και μάθαμε για τις ικανότητες του να λύνει και τους πιο ισχυρούς κόμπους. Αν και έχει τελειώσει το σχολείο, το επισκέπτεται συχνά και κάνει ένα σωρό σκανταλιές. Μάθαμε για την περιπέτεια που έζησε, για το σχέδιο που κατέστρωσε και θαυμάσαμε τη θέληση του να συνεχίσει να προσπαθεί ακόμα και όταν όλα πάνε στραβά. Τελικά ανακαλύψαμε πως όταν βάζουμε ένα στόχο πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τον πετύχουμε και να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Τότε όλα μοιάζουν ΠΑΙ-ΧΝΙ-ΔΑ-ΚΙ!

Την Κυριακή 2/4 και πάλι στο χώρο του σχολείου μας, γνωρίσαμε μια ακόμα συγγραφέα παιδικών βιβλίων, την κυρία Αγγελική Σταματακοπούλου.

Ταξιδέψαμε μαζί της στον κόσμο των παραμυθιών και «συναντήσαμε» μια  ασυμβίβαστη πριγκίπισσα και έναν πεισματάρη κόκορα, οι οποίοι με σύμμαχο την επιμονή τους πραγματοποίησαν τα πιο τρελά τους όνειρα. Ακόμα και όταν συνέβαιναν αναποδιές οι ήρωές μας δεν το έβαζαν κάτω.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια και τις οδηγίες της κυρίας Αγγελικής κατασκευάσαμε το δικό μας κόκορα από χαρτόνι και φτιάξαμε «λαζαράκια», τα ψωμάκια του Πάσχα.

Μέσω της ανάγνωσης βιβλίων τα παιδιά αναπτύσσουν το λεξιλόγιο και τη φαντασία τους, βελτιώνεται η συγκέντρωση και μειώνονται τα επίπεδα άγχους. Τα βιβλία λοιπόν, είναι η καλύτερη συντροφιά για τα παιδιά και τους μεγάλους, μας διασκεδάζουν , μας μαθαίνουν.

Ποιος μπορεί λοιπόν να πει όχι σε ένα καλό βιβλίο;

Εμείς πάντως στο 2ο Δημοτικό Δραπετσώνας, λέμε ναι!