Αγιασμός στο σχολείο μας /Δευτέρα 12.09.2022

News ΑΡΧΙΚΗ ΓΟΝΕΙΣ

Στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να σας ευχηθώ να έχουμε μια καλή σχολική χρονιά με χαρά, με υγεία, χωρίς τις περιπέτειες και τις αγωνίες της πανδημίας, σε ένα σχολείο το οποίο αλλάζει, εξελίσσεται και προσπαθούμε συνέχεια να γίνεται όλο και καλύτερο.

Με περισσότερους εκπαιδευτικούς, για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια διορίσαμε σχεδόν 25.000 νέους εκπαιδευτικούς. Με διευρυμένο πρόγραμμα στο ολοήμερο σχολείο, τα μισά ολοήμερα σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 5:30 το απόγευμα, για μεγάλη ανακούφιση για εργαζόμενους γονείς, αλλά μια ευκαιρία και για το σχολείο να προσφέρει στα παιδιά μας νέες εμπειρίες και πρόσβαση σε νέες δεξιότητες. Με νέα προγράμματα σπουδών, με εργαστήρια σπουδών, προσπαθούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας το σχολείο πιο ενδιαφέρον. Και θέλω σε αυτή τη στιγμή να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους εκπαιδευτικούς μας. Σε αυτούς οι οποίοι, στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, προσαρμόστηκαν με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα στις επιταγές της τηλεκπαίδευσης, σε αυτούς που δίνουν πάντα τον καλύτερό τους εαυτό για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στα παιδιά μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε τους γονείς, αποδίδοντας τα εύσημα στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων στο συγκεκριμένο σχολείο, ο οποίος είναι πολύ ενεργός.

«Αποδίδω πάρα πολύ μεγάλη σημασία στον εθελοντικό ρόλο των γονέων και στην προσπάθεια την οποία καταβάλλουν σε όλα τα σχολεία της χώρας να βοηθήσουν την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να λύνονται μικρά και μεγάλα προβλήματα των σχολείων. Τέλος, τα παιδιά μας και ειδικά στα πρωτάκια μας, να ευχηθώ να κρατάτε πάντα αυτό το ζεστό χαμόγελο. Και να θυμάστε ότι το σχολείο δεν είναι μόνο γνώση, είναι πάνω απ’ όλα χαρά. Η χαρά της γνώσης είναι αυτή η οποία θα σας συνοδεύει, από εδώ και στο εξής, σε όλη σας τη διαδρομή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: iefimerida.grΣτο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας για τον αγιασμό ο Μητσοτάκης – iefimerida.gr

«Καλή σχολική χρονιά» ευχήθηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

«Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σημαντικό για εμάς ότι επιλέξατε ένα σχολείο της πόλης» ανέφερε ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος. «Σε αυτό το ταξίδι των παιδιών, κύριε πρωθυπουργέ, εμείς οφείλουμε -σήμερα είναι μέρα χαράς, από αύριο μιλάμε για προβλήματα, όχι από σήμερα- η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κεντρική κυβέρνηση να είναι δίπλα στα παιδιά και σε αυτό το όμορφο ταξίδι τους» συμπλήρωσε ο κ. Βρεττάκος.

Η ομιλία και το καλωσόρισμα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας,

Αξιότιμε πρωθυπουργέ της χώρας, Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας & Θρησκευμάτων, Αξιότιμη Διευθύντρια Π.Ε Πειραιά, κύριε Δήμαρχε του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας ,αγαπητοί γονείς και παιδιά ,εκπαιδευτικοί του σχολείου μας,

Βρισκόμαστε για μια ακόμη χρονιά  σε αυτό τον αγαπημένο χώρο , για να καλωσορίσουμε όλοι μαζί την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Πραγματικά είναι μεγάλη τιμή για το σχολείο μας, για την πόλη μας, Τους εκπαιδευτικούς μας και τα παιδιά της σχολικής μας μονάδας να βρίσκεται μαζί μας σ’ αυτό το καινούργιο ξεκίνημα η πολιτική ηγεσία του τόπου μας.

Είναι γεγονός ότι στην παρούσα χρονική στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται μπροστά σε μία οικονομική αλλά και γεωπολιτική καμπή και κρίση. Παράλληλα όμως στη χώρα μας η δικιά μας η Εκπαιδευτική κοινότητα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις,  καινοτομίες που φιλοδοξούν να προχωρήσουν την εκπαίδευση ένα βήμα πιο μπροστά. Φέτος, και για τρίτη συνεχή χρονιά η εκπαίδευση, μετά από μια δεκαετία και πλέον δέχεται στο δυναμικό συνολικά 25.000  νέους εκπαιδευτικούς, με οργανική θέση οι οποίοι θα απλοποιήσουν Και θα ενισχύσουν παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία Κάθε σχολείου.

            Η περίοδος της πανδημίας έφερε σε εκπαιδευτικούς και στους μαθητές μας όπως και τους γονείς με μια καινούργια πρόκληση, την μάθηση μέσω τηλεκπαίδευσης. Πραγματικά είναι αξιοθαύμαστη η ταχύτητα με την οποία ο εκπαιδευτικός κόσμος αφομοίωσε την νέα πραγματικότητα και ανταποκρίθηκε πλήρως στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας. Η ενίσχυση με ψηφιακό εξοπλισμό των εργαστηρίων σχολικών μονάδων αλλά και των εκπαιδευτικών και μαθητών Συμβαίνει κι αυτή έπειτα από μια δεκαπενταετία και πλέον.

Σε μία εποχή έντονων πνευματικών, κοινωνικών, οικονομικών περιβαλλοντικών αλλά και υγειονομικών προκλήσεων, καθίσταται παράγοντας στρατηγικής σημασίας το σύγχρονο Σχολείο να διαμορφώνει ένα συγκεκριμένο όραμα που να μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Το Σχολείο, μέσω της μαθησιακής διαδικασίας και των καθημερινών πρακτικών, θα πρέπει να εφοδιάζει τους μαθητές με γνώσεις, δεξιότητες, αξίες και οράματα .

Για το δικό μας σχολείο αυτό σημαίνει ότι ο μαθητής τίθεται στο επίκεντρο μιας τέτοιας προσέγγισης και είναι επιτακτική η αναγκαιότητα καλλιέργειας σύγχρονων δεξιοτήτων.

Επιδιώκει συνεπώς,

Την εξωστρέφεια με τη διαμόρφωση ενός δημιουργικού, ανοικτού εκπαιδευτικού κλίματος.

Την ευαισθησία για το περιβάλλον και αειφορία

Τη βιωματικότητα και την ενεργό συμμετοχή που δημιουργεί καινοτομία.

Την συμπερίληψη(Παράλληλη στήριξη) .

Τον ψηφιακό εγγραμματισμό που προωθεί αρμονικά τις συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας .

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω είναι ο ανοιχτός διάλογος με την κοινωνία .

Η θεσμοθέτηση του μαθήματος Εργαστηρίου Δεξιοτήτων έδωσε οντότητα σε δράσεις που χρόνια τώρα υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί αλλά παράλληλα προωθεί  δεξιότητες του 21ου αιώνα – δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες, ψηφιακές δεξιότητες όπως της επικοινωνίας και συνεργασίας, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και τον αλληλοσεβασμό.

Στη νέα σχολική χρονιά, η δημιουργία του νέου διευρυμένου ολοήμερου σχολείου και στην επέκτασή του με τρίτη (3η) ζώνη, εντάσσονται οι «Σχολικοί Μαθητικοί Όμιλοι», για ένα συνεχόμενο δίωρο καθημερινά, με ενδιάμεσο ολιγόλεπτο διάλειμμα.

Βρίσκουν λοιπόν το χώρο και το χρόνο μέσα στο νέο σχολικό πρόγραμμα δραστηριότητες, στο πλαίσιο λειτουργίας των οποίων δύναται να προσφέρεται δράση, δημιουργική απασχόληση, ελεύθερη έκφραση και ψυχαγωγία με αντικείμενα σχετιζόμενα με τον αθλητισμό, τα ομαδικά αθλήματα, τους παραδοσιακούς ή μοντέρνους χορούς, τη χοροκινητική έκφραση, τις εικαστικές τέχνες, τις χειροτεχνίες και κατασκευές, την εκμάθηση μουσικών οργάνων, την εκπαιδευτική ρομποτική, τα πνευματικά παιχνίδια και παζλ, τα παραδοσιακά παιχνίδια, τις επιστημονικές κατασκευές – πειράματα, τα μαθηματικά παιχνίδια, τη ρητορική τέχνη και δημιουργική γραφή, το ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο, τη διαπολιτισμική παιδεία, την πολιτειότητα και πολιτότητα, τον εθελοντισμό, την παιδική επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία εφημερίδας. Οι σχολικοί μαθητικοί όμιλοι δύνανται, επιπλέον, να δραστηριοποιούνται στην οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, κοινωνικών-βιωματικών και περιβαλλοντικών δράσεων, τη συγκρότηση χορωδίας, θεατρικής ομάδας και μαθητικής ορχήστρας .

Από φέτος είναι μία  προσθήκη στον πλουραλισμό των εκπαιδευτικών  προγραμμάτων,   αλλά και ανάσα προς τους γονείς που εργάζονται μέχρι αργά το απόγευμα. Παράλληλα 3500 νέοι εκπαιδευτικοί θα ασχολούνται με το αντικείμενο για το οποίο έχουν αφιερώσει χρόνο στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.!

Σίγουρα αυτή η καινοτομία παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον από τους γονείς και παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε εργαζόμενους γονείς και επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα κυλιόμενο ωράριο , που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των εμπλεκόμενων πλευρών, αλλά θα δημιουργούσε ταυτόχρονα και αποσυμφόρηση στα μέσα μεταφοράς και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του λεκανοπεδίου και κατά συνέπεια μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

σήμερα μαζί με τη νέα σχολική χρονιά υποδεχόμαστε και τους μικρούς μαθητές της πρώτης τάξης .Τους οφείλουμε  ένα καλύτερο μέλλον και γνωρίζουμε καλά ότι όλες οι προσπάθειές σας έχουν σαν στόχο την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικιά μας,  σχολική ομάδα με αργά , αλλά σταθερά βήματα έχει ανοίξει τον ορίζοντα της και έχει εμπλακεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus plus και eTwinning. Έχουμε την ευκαιρία μέσω αυτών των προγραμμάτων να ανταλλάσσουμε  γνώσεις , ιδέες και να  πραγματοποιούμε καινοτόμες δράσεις με σχολεία της Ευρωπαϊκής ένωσης. Αυτό βεβαίως το έχουμε καταφέρει με τη συμμετοχή όχι μόνο των εξαιρετικών εκπαιδευτικών, αλλά και του εξαιρετικού συλλόγου γονέων και κηδεμόνων που στέκεται δίπλα μας σε όλες τις δύσκολες και αντίξοες πολλές φορές συνθήκες λειτουργίας. Το σχολείο μας τολμώ να πω, ότι αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της διάδοσης αυτών των έργων  αλλά και της εμπλοκής πολλών σχολείων στην περιφέρεια μας, σε αυτή τη σύγχρονη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών και σύγκλισης των εκπαιδευτικών συστημάτων.

Οφείλω να αναφέρω ότι η σχολική μας κοινότητα  μας εκτός των άλλων βρίσκεται σε μια περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή , που δυσκολεύει τη διαβίωση μας και  καλούμαστε καθημερινά σχεδόν να προσπεράσουμε αυτό το γεγονός,  και να αφοσιωθούμε αποκλειστικά και μόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η παρουσία σας εδώ δείχνει ότι, όχι μόνο  έχετε τη διάθεση αλλά και τη θέληση να βρίσκεστε κοντά στους μαθητές και οι μαθήτριες της περιοχής μας και να δώσετε λύσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν .

Σας ευχαριστούμε θερμά για μία ακόμη φορά που μας τιμάται με την παρουσία σας. Εύχομαι σε όλους αλλά και σε εμάς τους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά με υγεία δύναμη και δημιουργικότητα!

‘’ Εκείνοι που δεν μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα’’

‘’Η αλλαγή είναι η μόνη συνέχεια στη ζωή’’

Ηράκλειτος