2 Απριλίου , Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για άτομα με αυτισμό . Προωθητική δράση στο σχολείο μας.

News ΓΟΝΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ/ΔΡΑΣΕΙΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα άτομα με αυτισμό πραγματοποιήθηκε σήμερα στο σχολείο μας, δράση σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α).

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ο.Η.Ε., και με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

            Με αφορμή τη σημερινή ημέρα και το μήνυμα που αυτή περικλείει, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων προβάλλει τη δυνατότητα απασχόλησης των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού μέσα από μια καλή πρακτική στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας μέσω της παρακάτω δράσεως που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο σχολείο μας.

            Η Ε.Ε.Π.Α.Α είναι πανελλήνιος γονεϊκός σύλλογος που δραστηριοποιείται από το  1992 υποστηρίζοντας τα άτομα με αυτισμό καθώς και τις οικογένειές τους. Φέτος, μέσω του παραρτήματός της στον Πειραιά, επέλεξε τη σχολική μας κοινότητα αποδεικνύοντας ότι τα αυτιστικά άτομα μπορούν να ενσωματωθούν στο κοινωνικό σύνολο αναπτύσσοντας τις ικανότητές τους και τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους.

            Ενεργειακές μπάρες ξηρών καρπών της 3S (School Synergy Snacks),μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ένταξης με μέλη της και άτομα με αυτισμό διανεμήθηκαν στους μαθητές μας αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να υπάρχουν η αποδοχή και η στήριξη από μέρους του κοινωνικού συνόλου, όπως επίσης και να δημιουργούμε όλοι με τον τρόπο μας το κατάλληλο πλαίσιο και τις συνθήκες που να επιτρέπουν τη πραγματοποίηση τέτοιων δράσεων.

            Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα της Ε.Ε.Π.Α.Α. με σκοπό οι μαθητές μας, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς  να γίνουν αποδέκτες και ταυτόχρονα ενισχυτές αυτής της καταπληκτικής πρωτότυπης προσπάθειας. Θα προσπαθήσουν να διαδώσουν τη δύναμη της ευρηματικότητας αυτών των ατόμων μέσα στις κοινωνικές ομάδες της περιοχής μας και να γίνουμε ένας ακόμη συνδετικός κρίκος της ευαίσθητης αυτής ομάδας ατόμων στο δρόμο προς την πλήρη ενσωμάτωσή τους σε ένα ιδεατό εκπαιδευτικό σύστημα.

            Το σχολείο μας αγκαλιάζει τέτοιες δράσεις στοχεύοντας στην ενημέρωση μικρών και μεγάλων, αλλά και εκπαιδεύοντας τους μαθητές μας να αποδέχονται άτομα με αναπηρίες στο περιβάλλον τους χωρίς να τα περιθωριοποιούν, αλλά στηρίζοντάς τα να συνυπάρχουν και να αναπτύσσονται μαζί αρμονικά.

            Ως σχολική μονάδα θεωρούμε μέλημά μας να στηρίζουμε την κατηγορία αυτών των ατόμων και με τον τρόπο μας να συμβάλλουμε και εμείς στην επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία θα επιτευχθεί με δράσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις υποστήριξης από τους αρμόδιους φορείς αλλά και όλες τις κοινωνικές ομάδες.

            Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική και μας υπενθυμίζει να μην αντιμετωπίζουμε τον αυτισμό ως διαταραχή αλλά ως διαφορετικότητα που καλούμαστε να την αποδεχτούμε όπως έχουμε αποδεχτεί την διαφορετικότητα του φύλου, της εθνικότητας, της θρησκείας.

            Τα παιδιά που παρευρέθηκαν στο σχολείο μας αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση για όλους μας και στέλνουν ηχηρά το μήνυμά τους: Όλοι ίσοι, όλοι ίδιοι, όλοι διαφορετικοί.