Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας – World’s Woman Day

News

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου είναι μια ημέρα για τον εορτασμό του κοινωνικών , οικονομικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών που αντανακλούν την πρόοδο και απαιτούν την ισότητα των φύλων.

Για πάνω από εκατό χρόνια, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έδωσε στο προσκήνιο σε ζητήματα που επηρεάζουν τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Σήμερα, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας ανήκει σε όλους εκείνους που  πιστεύουν ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα.

Γιατί χρειαζόμαστε την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας;

Σε όλο τον κόσμο, λιγότερο από το 15 % των χωρών του κόσμου έχει μια γυναίκα ηγέτη. Μόνο 24% των ανώτερων διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες και το 25% των εταιρειών δεν έχουν καθόλου γυναίκες σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις. Οι γυναίκες κάνουν τις εργασίες με τις  χαμηλότερες αποδοχές και κερδίζουν λιγότερα χρήματα για την ίδια εργασία από ότι οι άντρες. Αυτή η διαφορά στην αμοιβή ονομάζεται χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων και για τις νέες γυναίκες σε πολλά μέρη συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των ΗΠΑ, το χάσμα επιδεινώνεται. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να κάνουν τις περισσότερες από τις  δουλειές του σπιτιού και της παιδικής μέριμνας. Όλα αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν τις έγχρωμες γυναίκες ακόμη περισσότερο από ότι τις λευκές γυναίκες.

Όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικές ανισότητες. Εκτιμάται ότι 830 γυναίκες την ημέρα πεθαίνουν κατά τον τοκετό. Υπάρχουν μερικές συγκλονιστικές στατιστικές για τις δολοφονίες γυναικών επίσης. Πέρυσι ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι 137 γυναίκες την ημέρα σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους ή πρώην σύντροφό τους. Σε όλο τον κόσμο, πάνω από το 50% των δολοφονιών γυναικών διαπράττονται από τον σύντροφό τους ή την ίδια την οικογένεια. Ακόμη και όταν έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση και φροντίδα υγείας, οι γυναίκες είναι επίσης περισσότερο  πιθανό να αγνοηθούν, μερικές φορές αγνοούνται για χρόνια, από τους γιατρούς ακόμα και όταν λένε ότι έχουν πόνο και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η ιστορία της Ημέρας της Γυναίκας

Το 1908, 15.000 γυναίκες στη Νέα Υόρκη απέργησαν λόγω χαμηλών αμοιβών και τρομερών συνθηκών στα εργοστάσια όπου δούλευαν. Το επόμενο έτος, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής διοργάνωσε μια Εθνική Ημέρα της Γυναίκας και ένα χρόνο μετά, πραγματοποιήθηκε ένα συνέδριο στην Κοπεγχάγη, Δανία, σχετικά με την ισότητα και το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Στην Ευρώπη, η ιδέα μεγάλωσε και υπήρξε Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας (IWD) για πρώτη φορά το 1911 .Τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου το 1975.

Τι συμβαίνει στις 8 Μαρτίου;

Σε ορισμένες χώρες, παιδιά και άνδρες δίνουν δώρα, λουλούδια ή κάρτες στις μητέρες, τις συζύγους τους, αδελφές ή άλλες γυναίκες που ξέρουν. Αλλά στην καρδιά της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας βρίσκονται τα γυναικεία δικαιώματα. Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις που απαιτούν ισότητα. Πολλές γυναίκες φορούν μωβ, ένα χρώμα που φοριέται από γυναίκες που αγωνίζονται για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Πρόσφατα, οι πορείες και οι διαδηλώσεις έχουν αποκτήσει δύναμη χάρη στις κινήσεις #MeToo και #TimesUp κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για την ισότητα των φύλων. Αλλά οι κινήσεις των γυναικών σε όλο τον κόσμο είναι έτοιμες να κάνουν αυτό το έργο και αυτές οι κινήσεις  κερδίζουν δυναμική.

Τι πρόκειται να κάνετε για να γιορτάσετε ή να ζητήσετε αλλαγή στις 8 Μαρτίου;

Sources:
http://www.un.org/en/events/womensday/
https://www.internationalwomensday.com/
http://www.unwomen.org/en
https://www.ohchr.org/Documents/Events/WHRD/WomenRightsAreHR.pdf