14-11 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

CLEAN PLANET HEALTHY LIFE

Η  Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO).

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου επιλέχθηκε με αφορμή τα γενέθλια του Kαναδού νομπελίστα γιατρού Frederick Banting. Ο Banting ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best το 1921, και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη είναι η εκστρατεία για παγκόσμια ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ύπουλη αυτή ασθένεια. Στοχεύει στην αναγνώριση από τον κόσμο των αιτιών, των συμπτωμάτων, της θεραπείας και των επιπλοκών που σχετίζονται με την κατάσταση αυτή.

Στη χώρα μας, περίπου 754.000 Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ 634.000 παρουσιάζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προ-διαβητικό στάδιο). Ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, δηλαδή το 80-90% των περιπτώσεων στη χώρα μας, μειώνει κατά 8-10 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης. Αλλά το 24-32% των ασθενών με τη συγκεκριμένη μορφή διαβήτη δεν έχουν επίγνωση της κατάστασής τους, καθώς παραμένουν αδιάγνωστοι! Γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μια κλιμακούμενη απειλή για τη δημόσια υγεία. H συχνότητα της θα τείνει να αυξάνεται εφόσον δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης. Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.

ΠΗΓΗ:nutrinews.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΜΩΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ 25 ΣΧΟΛΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ