Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (6 Μαρτίου)

Advices News

Ο εκφοβισμός (αγγλ. bullying) αναφέρεται στη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα. Παρά την εντύπωση ορισμένων ότι αποτελεί αποκλειστικά σχολικό φαινόμενο, στην πραγματικότητα εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να συναντηθεί σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας (ανάλογα με το αν αφορά τον προϊστάμενο ή το αφεντικό, μιλάμε για ηθική παρενόχληση ή τοξικό ηγέτη). Είναι μια μορφή κακοποίησης ή εξαναγκασμού. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος.

Μορφές εκφοβισμού (bullying)

Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει τρία βασικά είδη κακοποίησης – συναισθηματικήλεκτική και σωματική. Συνήθως, πρόκειται για ανεπαίσθητες μεθόδους εξαναγκασμού όπως η ψυχολογική χειραγώγηση.. Τα είδη του εκφοβισμού είναι πολύ διαφορετικά, καθώς και οι μέθοδοι με τα οποία εφαρμόζονται. Σε γενικές γραμμές, ο επιτιθέμενος έχει πάνω στο θύμα σωματική ή αριθμητική υπεροχή. Οι συνέπειες του εκφοβισμού αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους σε βάθος χρόνου, αλλά το μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει βέβαια στο θύμα.

Τι μπορεί να προκαλέσει το bulling

  • Διακρίσεις λόγω φύλου, καταγωγής και οικονομικής κατάστασης
  • Βίαιοι καυγάδες
  • Γεωγραφικές διαφορές (Ν. Αττικής, Ν. Θεσσαλονίκης και Λοιπές Περιοχές)
  • Οικονομικό επίπεδο

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε?

Σίγουρα έχουμε στραφεί πολλές φορές σε ειδικούς , ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς και είναι ακόμη πιο βέβαιο ότι μας έχουν προτείνει τρόπους για 

  • πώς  μπορούμε να στηρίξουμε το παιδί που υποβάλλεται σε εκφοβισμό
  • Τι μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά που εκφοβίζουν άλλα παιδιά
  • Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες του εκφοβισμού

Ένας σημαντικός παράγοντας που τις περισσότερες φορές αργούμε να λάβουμε υπόψη μας είναι η πρόληψη ώστε το παιδί μας να μπορεί να αντιμετωπίσει συμπεριφορές εκφοβισμού από άλλους, μπορούμε ως γονείς να προσπαθούμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, ελεύθερης έκφρασης και χωρίς κριτική, ώστε το παιδί να μας αισθάνεται κοντά του και να μπορεί να μοιραστεί μαζί μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αυτό ίσως να είναι δύσκολο κάποιες φορές, όταν το παιδί μας είναι πιο εσωστρεφές και συνεσταλμένο, αλλά αξίζει να προσπαθούμε η δική μας στάση να του δείχνει αποδοχή και στήριξη χωρίς επικρίσεις.

Όσον αφορά την πρόληψη προς το να μην αναπτύξει το παιδί μας συμπεριφορές εκφοβισμού, είναι πολύ καλύτερα να έχουμε φροντίσει από νωρίς να εμφυσήσουμε στο παιδί μας τις αξίες του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της ομορφιάς του να προσφέρω στους λιγότερο δυνατούς παρά να το αντιμετωπίσουμε όταν προκύψει. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με το δικό μας παράδειγμα στο σπίτι. Δεν μπορείς να επιβάλλεις στο παιδί να μην καπνίσει αν καπνίζεις εσύ και δεν μπορείς να του ζητήσεις να σέβεται τους άλλους όταν ο ίδιος χρησιμοποιείς βία λεκτική ή και φυσική στο σπίτι. Η μετάδοση αξιών τόσο στην οικογένεια όσο και στο σχολείο μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην πρόληψη του φαινομένου του εκφοβισμού. Ας βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι από εμάς λοιπόν.

Το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού ή αλλιώς bullying αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και απασχολεί πάρα πολλά παιδιά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό το λόγο έχουν δημιουργηθεί πολλές Γραμμές Στήριξης Παιδιών προκειμένου όλα τα παιδιά να έχουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε πηγή βοήθειας εάν έχουν κάποιο πρόβλημα.

Γραμμή βοήθειας για παιδιά
Γραμμή βοήθειας για γονείς

Δέστε την σχετική εγκύκλιο

Εγκύκλιος ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ